< Op zoek naar je belemmerende overtuiging - Marco Kok Coaching
Home » Blog » Op zoek naar je belemmerende overtuiging

Op zoek naar je belemmerende overtuiging

Een reden voor het inschakelen van een coach kan zijn dat je last hebt van stress. Of je voelt je niet lekker, hebt een algeheel gevoel van onbehagen, je mist iets of wil graag inzicht krijgen in je thema’s, dilemma’s en de daarbij behorende keuzes.

Wat de reden ook is; de last die je ervaart van stress, het niet lekker in je vel zitten of het ontbreken van inzicht komt altijd door je doen en laten. Oftewel: je ineffectieve gedrag. Belangrijk is dus om antwoord op de vraag te krijgen wat je DOET (of juist niet doet!) waar je last van hebt. Dit ineffectieve gedrag zal zich altijd weer aandienen als het lastig voor je wordt. De mens heeft namelijk de neiging om steeds meer van het hetzelfde te doen in moeilijke situaties.

Kernovertuiging
In een diepere laag zit een kernovertuiging die zorgt voor jouw ineffectieve gedrag. Het is dus raadzaam op zoek te gaan naar die belemmerende overtuiging. Maar hoe?

De basis van deze kernovertuiging is altijd angst. Het lastige van angst is dat we het daar liever niet over willen hebben, laat staan ervaren. Dit maakt het ook moeilijk om door zelfreflectie en zelfanalyse te ontdekken wat jouw kernovertuiging is. Het verstand, de ratio, van een mens is dusdanig ingericht dat wij onszelf daarin heel goed voor de gek kunnen houden en saboteren. Het vinden van de kern is namelijk vooral een voelend proces en angst voelen is nu juist iets dat we niet willen.

Een mooi hulpmiddel om tóch je kernovertuiging te onderzoeken is de “ Worst-case-scenario vraag”. In het voorbeeld waarbij iemand last heeft van zijn eigen conflictontwijkende gedrag zal dus de vraag zijn: “Wat is het ergste dat mij kan overkomen als ik in conflict ga?” En daarna een aantal keren de vraag: “Wat is erger dan mijn vorige antwoord?” Wanneer het echt pijn gaat doen dan weet je dat je bij de kern bent!

Daar waar je uiteindelijk zicht krijgt op je werkelijke angst, ontstaat ruimte om te experimenteren met alternatief gedrag. Hoe zit het bij jou?