< Archief Blog - Marco Kok Coaching

Blog

De Startversneller - subsidie en begeleiding vanuit de provincie

De Startversneller helpt ondernemers bij een succesvolle start van hun eigen bedrijf. Voorwaarde is dat je bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (max. 5 jaar) en gevestigd is in de provincie Overijssel of Gelderland. De coaching is specifiek gericht op het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden. Ondernemers komen in aanmerking voor een voucher van maximaal € 1.000,- om te besteden aan coaching en/of opleiding. Als business coach is Marco Kok verbonden aan De Startversneller.

Lees verder

Starterstips zonder open deur

Een aantal belangrijke en terugkomende onderwerpen die ik tijdens mijn sessies met startertende ondernermers behandel wil ik hier benoemen.

Lees verder

Op zoek naar je belemmerende overtuiging

Een reden voor het inschakelen van een coach kan zijn dat je last hebt van stress. Of je voelt je niet lekker, hebt een algeheel gevoel van onbehagen, je mist iets of wil graag inzicht krijgen in je thema’s, dilemma’s en de daarbij behorende keuzes.

Wat de reden ook is; de last die je ervaart van stress, het niet lekker in je vel zitten of het ontbreken van inzicht komt altijd door je doen en laten. Oftewel: je ineffectieve gedrag. Belangrijk is dus om antwoord op de vraag te krijgen wat je DOET (of juist niet doet!) waar je last van hebt.

Lees verder

Iedereen verdient een coach!

De term coaching is momenteel aan inflatie onderhevig. Vaak wordt het begrip gebruikt voor vormen van begeleiding waarin vooral advies gegeven wordt op basis van ervaring en expertise. Ik zie dit anders. De coach heeft de antwoorden werkelijk niet (dus ook niet stiekem). Ik begeleid de gecoachte bij het vinden van eigen antwoorden op de leer- of coachvraag.

Wat maakt dat coaching zo goed werkt? Volgens mij zijn daar een paar belangrijke pijlers voor;

Lees verder

Help!

Vaak vinden mensen het lastig om hulp te vragen. Iemand anders helpen wordt veel gemakkelijker gevonden. Tijdens mijn opleiding tot coach bij Schoolvoorcoaching, kregen wij een oefening waarbij vijf tweetallen werden gevormd. Één persoon ging gehurkt met zijn rug tegen de muur zitten en de ander ging recht tegenover deze persoon staan. De opdracht luidde: “Je mag elkaar helpen zonder te praten; zie maar..”.

Lees verder

Waarom toch?

Tijdens coachgesprekken is de waarom vraag een aanlokkelijke maar ook een hele lastige vraag. Waarom de waarom-vraag een lastige vraag is vraag je…?

Eerst en vooral omdat het vaak effectiever is als iemand reageert vanuit het gevoel in plaats van vanuit de ratio. Liefst meer vanuit het hart dan vanuit het hoofd. De waarom-vraag doet juist een appél om het tegenovergestelde te doen; om vooral te denken. Bovendien, als de gecoachte het échte antwoord op de vraag zou weten, dan was hij waarschijnlijk niet op gesprek gekomen.

Lees verder